21 Aralık, 2010

Hayatin adil oldugunu kim soyledi ?

Biz boyle buyuduk. Cocuklar hep uzak tutuldu hayatin acimasizligindan. Ne olursa olsundu, cocugun dertten haberi olmasindi. Hayat gunluk guneslik, dert ustu murat ustu tum kardeslerimiz. Sikinti, tasa yok. Cok calisirsan, cok kazanirsin, cok seversen cok sevilirisin.
 Masallardaki iyi prensesler sonunda hep mutlu olur, kotu cadilar kaybolup gider.Herkes hakkini alir, masal sonu gokten dusen elma sayisi bile anlatan, dinleyen ve yasayan olarak adil bi sekilde dagilir. Yeterince dua edersen eger, Allah baba sana ertesi gun bi bisiklet gonderebilir.Kopegini cok seversen, seni gorunce kuyrugunu sallayabilir. Hersey duz mantiga bagli isleyen basit bir denklem gibi. Oyle ogretildi, yigitler olduruldu ama haklari yenilmedi...
 Gercekten oyle miydi? Haksizlik edilmedi mi biraz... Buyudukce, yasadikca daha cok sasirmadik mi olan bitene? Boyle olmamaliydi diye aglamayaniniz var mi? Masaldan uyanip gercek yuzune sakladiginda irkilmegeniniz? Hayal kirikligina ugrayip ugrayip o masallara okkali kufurler sallamadiniz mi hic? Sevdikce sevilmediginizi, cok calistikca cok kazanmadiginizi fark ettiginiz an dunya basiniza yikilmadi mi?
Basit sanilan dengeler kurulamadikca cetrefillenir hayat, tek yon sanilan yollar uce bese bolununce kafasi karisir beserin, sasar akabinde... Ak bildigi kara cikinca, ona soyledigini bundan duyunca buyur insan. Hayatin adaletini kendi tartisina koyup olcmegi becerebildigi zaman buyur. Kendi tartisini hayattan ustun tutunca. Buyur. Insan.
Uc secenegimiz var...Ilahi adalete guvenmek, yasadiginiz ulkenin adalet sistemine guvenmek ve bi insanin gonlunun adaletine yani vicdanina guvenmek. Hangisini secmeli? hangisi bulur gercek adaleti? Hic biri. Ilkini omur boyu goremezsin, ikincisini arasan bulamazsin, ucuncusu ise oyle derinde saklidir ki, ugras ugras cikaramazsin. Ne kaldi peki geriye? Sadece kendi tartin, kendi adaletin. Hayatin varoldugu sanilan adalet sistemi, dogrulanamaz ve saglamasi yapilamaz bi sistemdir. Gercek olan tek vicdan benim icin, benim icimdedir. Hayat guvenilmez bir yerdir ve duz mantikla islem yapmaz. Herkese hakkini teslim etmez. Iyi insanlar daha cok, kotu insanlar daha az yasamaz. Patlicanin acisini da tatlisini da kiragi calar.
Bunu hayattan beklemeyin, kendinize, hakkini aramayi, payina duseni mutlaka ki almayi ogretin. Ilahi adalete guveneceginize gonlunuzun bolluguna guvenin, cok gerekiyorsa affedin, devam edin. Vicdaninizi iki su yikayin, tertemiz yapin ve arkaniza yaslanin. Allah'tan bi bisiklet isteyeceginize o bisikleti soke soke alacak guc vermesini isteyin. Omur uzun, PES ETMEYIN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder